EZEQUIEL

 5

 

Continua l’anunci contra Jerusalem

1 “I tu, fill d’home, pren un ganivet afilat, fes-lo servir com una navalla de barber i passa’l pel teu cap i per la teva barba; pren després unes balances i divideix en parts el que has rasurat.
2 Un terç, el cremaràs al mig de la ciutat quan s’hagin acomplert els dies del setge; en prendràs un altre terç i l’aniràs colpejant amb l’espasa tot voltant la ciutat; l’altre terç l’escamparàs al vent, i jo desembeinaré l’espasa darrere d’ells.
3 D’aquests, n’agafaràs uns quants i els lligaràs a les vores del teu mantell.
4 També en prendràs alguns i els llençaràs al mig del foc i els cremaràs; i d’allí s’escamparà el foc per tota la casa d’Israel.”

Explicació dels símbols

5 Això diu Déu, el Senyor: “Aquesta és Jerusalem. Jo l’havia posada enmig de les nacions, envoltada de països.
6 Però ella s’ha rebel•lat contra les meves lleis, cometent més maldats que les altres nacions, i contra els meus estatuts, més que els països que l’envolten; perquè ha rebutjat les meves lleis i no ha seguit els meus estatuts.”
7 Per això Déu, el Senyor, ha dit: “Ja que heu estat més rebels que les nacions que us envolten, i no heu seguit els meus estatuts ni heu complert els meus preceptes, i ni tan sols heu actuat segons les lleis d’aquelles nacions,
8 jo el Senyor Déu us diu això: Aquí em tens, jo també em poso en contra teva, i enmig de tu executaré la meva sentència a la vista de les nacions.
9 I faré amb tu el que mai no he fet i el que mai més no tornaré a fer, per culpa de totes les abominacions que has comès.
10 Dintre teu hi haurà pares que es menjaran els fills, i fills que es menjaran els pares. Contra tu executaré la sentència i escamparé als quatre vents tot el que en quedi.
11 Per vida meva, us diu Déu, el Senyor, que així com el meu santuari ha estat contaminat amb tots els teus ídols i totes les teves pràctiques abominables, també jo t’arrasaré, sense una mirada de pietat i sense gens de compassió.
12 Un terç dels teus habitants morirà de pesta o el matarà la fam dintre teu; un altre terç caurà per l’espasa als teus voltants; i l’altre terç l’escamparé als quatre vents, i desembeinaré l’espasa darrere d’ells.
13 Així desfogaré la meva ira, calmaré la meva indignació i em sentiré satisfet. Quan hagi desfogat contra ells la meva còlera ardent sabran que jo, el Senyor, he parlat engelosit.
14 Et convertiré en una ruïna i en l’oprobi de les nacions que són al teu voltant, als ulls de tothom que passi.
15 Seràs motiu d’escarni i de vituperi, un escarment i un horror per a totes les nacions que són al teu voltant, quan jo executi contra tu les sentències amb còlera, amb furor i amb dures reprensions. Jo, el Senyor, t’ho asseguro.
16 Quan jo llanci les fletxes terribles de la fam que duen la destrucció contra vosaltres per exterminar-vos, agreujant la gana que patiu i acabant la vostra provisió de pa,
17 faré que us ataquin la fam i les bèsties ferotges, que us deixaran sense fills, i la pesta i la sang passaran entre vosaltres; i enviaré l’espasa contra tu. Jo, el Senyor, he parlat!”