EZEQUIEL

 32

 

Complanta pel faraó, el cocodril

1 Succeí que l’any dotzè, el dia primer del mes dotze, vaig tenir una revelació del Senyor que deia:
2 “Fill d’home, entona una complanta sobre el faraó, rei d’Egipte, i li dius: Semblaves el lleó de les nacions, però eres com el cocodril de les aigües; xipollejaves en els teus rius, enterbolint les aigües amb les teves potes i enfangant els seus corrents.
3 Això diu Déu, el Senyor: Tiraré damunt teu la meva xarxa davant d’un aplec de molts pobles, i et trauran amb el meu filat.
4 T’arrossegaré a terra, et deixaré estirat enmig del camp, faré venir damunt teu tota mena d’ocells del cel, i saciaré de tu tota mena de bèsties de la terra.
5 Exposaré la teva carn damunt les muntanyes i ompliré les valls amb la teva carronya.
6 Abeuraré amb la teva sang el país on nedes, fins a les muntanyes, i els torrents se n’ompliran.
7 Quan t’extingeixis, cobriré el cel i enfosquiré les estrelles, cobriré el sol amb un núvol, i la lluna amagarà la seva llum.
8 Per tu enfosquiré tots els astres que brillen en el cel, i ompliré de foscúria el teu país, diu Déu, el Senyor!
9 Afligiré el cor de nombrosos països, quan faci arribar la notícia de la teva ruïna entre les nacions, a unes terres que desconeixes.
10 Faré que molts pobles quedin esbalaïts pel teu cas, i per culpa teva els seus reis tremolaran de por quan brandaré la meva espasa davant seu. Tremolaran sense parar, el dia de la teva caiguda, tement cadascun per la seva vida.
11 Perquè Déu, el Senyor, ha dit: L’espasa del rei de Babilònia vindrà sobre teu.
12 Abatré la teva gent amb l’espasa dels poderosos; els més cruels de les nacions destruiran l’orgull d’Egipte i desapareixerà tota la seva fastuositat.
13 Faré desaparèixer també tots els seus ramats de vora les aigües abundoses, no les enterbolirà més cap peu humà, ni les enfangarà mai més cap peülla d’animal.
14 Llavors assentaré les seves aigües i faré que els seus rius corrin com l’oli, diu Déu, el Senyor.
15 Quan hauré convertit el país d’Egipte en una desolació i hauré buidat la terra de tot el que conté, quan hauré colpejat tots els qui l’habiten, llavors sabran que jo sóc el Senyor.
16 Aquesta és la complanta que entonaran. La cantaran les filles de les nacions, i l’entonaran sobre l’Egipte i sobre tota la seva gent, diu Déu, el Senyor.”

El faraó al regne dels morts

17 Succeí que l’any dotzè, el dia quinze del mes, vaig rebre una revelació del Senyor que deia:
18 “Fill d’home, fes una complanta sobre l’Egipte i la seva fastuositat, fes-los davallar, a ell i a les filles de les nacions poderoses, a les profunditats de la terra, amb els qui davallen a la fossa.
19 A qui superes en atractiu? Baixa i jeu amb els pagans!
20 Cauran enmig de les víctimes de l’espasa; a l’espasa és lliurat!
Arrossegueu-los fora, a ell i a tota la seva gent!
21 Els herois més valents, junt amb els seus aliats, des del centre del país dels morts, li diran: Ja han davallat, jeuen entre els pagans, les víctimes de l’espasa!
22 Allà jeu Assíria amb tota la seva gent, envoltats dels seus sepulcres; tots ells traspassats, caiguts a fil d’espasa.
23 Les seves tombes són al lloc més profund de la fossa, i tota la seva gent jeu al seu voltant; tots traspassats, caiguts a fil d’espasa, ells que havien sembrat el terror per la terra dels vivents.
24 Allà jeu Elam, amb tota la seva gent al voltant del sepulcre; tots ells traspassats, caiguts a fil d’espasa. Van davallar incircumcisos a les profunditats de la terra els qui havien sembrat el terror per la terra dels vivents. Ara han de suportar la seva ignomínia junt amb els qui han davallat a la fossa.
25 Enmig dels traspassats li han parat un llit, junt amb tota la seva gent, envoltats dels seus sepulcres. Tots aquells pagans, caiguts a fil d’espasa, havien sembrat el terror per la terra dels vivents, però ara han de suportar la seva ignomínia junt amb els qui han davallat a la fossa; entre els morts els han fet lloc.
26 Allà jeuen Mèixec i Tubal amb tota la seva gent, envoltats dels seus sepulcres; tots ells uns pagans, caiguts a fil d’espasa, tot i que havien sembrat el terror per la terra dels vivents.
27 Aquests no jeuen amb els herois, caiguts d’entre els pagans, que van davallar al país dels morts amb les seves armes de guerra, amb l’espasa posada sota el cap i amb les iniquitats pesant sobre els seus ossos, després d’haver sembrat el pànic dels valents per la terra dels vivents.
28 També tu, faraó, seràs exterminat d’entre dels pagans i jauràs entre els morts per l’espasa.
29 Allà hi ha Edom amb els seus reis i tots els seus prínceps. Malgrat tota la seva valentia, han estat posats entre les víctimes de l’espasa i jeuen entre els pagans, junt amb els qui davallen a la fossa.
30 Allà són aplegats tots els prínceps del nord i tots els sidonis, que ja han davallat amb els morts malgrat el terror que inspiraven amb la seva bravesa. Estan avergonyits aquests pagans, i jeuen entre les víctimes de l’espasa; compartiran la deshonra amb els qui davallen a la fossa.
31 Quan el faraó els veurà, es consolarà de la sort de tota la seva gent. Ell i tot el seu exèrcit cauran víctimes de l’espasa, diu Déu, el Senyor.
32 Malgrat que jo li havia deixat escampar el terror per la terra dels vivents, ara el faraó, amb tota la seva fastuositat, el faran jeure enmig dels pagans morts per l’espasa. Paraula de Déu, el Senyor!”