EL PENTATEUC

ÈXODE

 23

 

 

Deures de justícia i equitat

1 No faràs córrer rumors falsos, ni et concertaràs amb els dolents per a testificar falsament.
2 No segueixis els qui són més per fer malifetes, ni testifiquis en una causa decantant-te per la majoria contra tot dret;
3 com tampoc no has de ser parcial a favor del desvalgut.
4 Si trobes el bou o l’ase del teu enemic que s’hagi extraviat, l’hi portaràs.
5 Si veus caigut sota el pes de la càrrega l’ase d’aquell qui t’odia, no el desemparis, ajuda l’amo a aixecar-lo.
6 No falsejaràs els drets del desvalgut en el seu procés.
7 Allunya’t de causes fraudulentes. No faràs morir l’innocent i el just, perquè no absoldré el culpable,
8 No acceptaràs cap suborn, perquè el suborn encega els clarividents i capgira el testimoni dels honestos.
9 No oprimiràs el foraster; que vosaltres ja sabeu el que és ser foraster, perquè en vau ser a la terra d’Egipte.

El descans setmanal i l’any sabàtic

10 Durant sis anys sembraràs la teva terra i en colliràs els fruits;
11 però el setè la deixaràs estar en repòs, a fi que els pobres del teu país se n’alimentin i el que ells deixin s’ho mengin els animals del camp. Igualment faràs amb la teva vinya i el teu oliverar.
12 Durant sis dies faràs la teva feina i el setè descansaràs, a fi que el teu bou i el teu ase puguin reposar, i perquè el fill de la teva serventa i el foraster tinguin un respir.
13 Compliu tot el que us he manat i no invoqueu el nom d’altres déus; ni tan sols no els esmenteu.

Les tres grans festes

14 Tres vegades l’any em celebraràs una festa.
15 Guardaràs la festa dels Àzims: durant set dies menjaràs pa àzim, com t’he manat, en el temps indicat del mes d’abib, perquè fou en aquest mes que vau sortir d’Egipte, i que ningú no vingui davant meu amb les mans buides.
16 D’igual manera la festa de la Sega, de les primícies del teu treball, del que hauràs sembrat al camp. Igualment com la festa de la Collita, en acabar l’any, quan recullis del camp els fruits del teu treball.
17 Tres vegades l’any es presentaran tots els homes davant el Senyor, el Déu Etern.
18 No oferiràs la sang del meu sacrifici amb pa fermentat ni guardaràs el greix de la meva festa fins a l’endemà.
19 Portaràs a la casa del Senyor, el teu Déu, el bo i millor de les primícies de la teva terra. No couràs el cabrit amb la llet de la seva mare.

Promeses i recomanacions abans d’entrar a Canaan

20 Mira, jo enviaré un àngel davant teu perquè et guardi pel camí i t’introdueixi al lloc que t’he preparat.
21 Davant d’ell, porta’t bé i escolta la seva veu. No li siguis rebel, que no perdonarà les vostres transgressions, ja que el meu Nom és en ell.
22 En canvi, si escoltes amatent la seva veu i fas tot el que jo digui, els teus enemics seran els meus enemics, i els teus contraris, els meus contraris.
23 El meu àngel anirà davant teu i et farà entrar a la terra dels amorreus, els hitites, els perizites, els cananeus, els hivites i els jebuseus, i jo els exterminaré.
24 No adoraràs els seus déus ni els serviràs, ni imitaràs la seva conducta; sinó que els destruiràs per complet i esmicolaràs les seves esteles.
25 Donareu culte al Senyor Etern, el vostre Déu, i ell beneirà el vostre pa i la vostra aigua. Allunyaré de tu les malalties,
26 i no hi haurà a la teva terra cap dona que avorti ni que sigui estèril, i deixaré que el nombre dels teus dies es compleixi.
27 Faré anar el meu terror davant teu i ompliré de consternació tots els pobles per on passaràs, i faré girar cua als teus enemics davant teu.
28 Enviaré tàvecs davant teu, perquè fugin de la teva presència els hivites, els cananeus i els hitites.
29 No els expulsaré de davant teu en un sol any, a fi que la terra no esdevingui un erm i es multipliquin contra tu les feres del camp.
30 Els faré marxar de davant teu a poc a poc, fins que hagis crescut i puguis apoderar-te de la terra.
31 Fixaré els teus límits des del mar Roig fins al mar dels filisteus (el Mediterrani), i des del desert fins al Riu (l’Eufrates), ja que posaré a les teves mans els habitants del país perquè els expulsis de davant teu.
32 No facis cap pacte amb ells ni amb els seus déus.
33 No deixaràs que habitin en la teva terra, no fos cas que et fessin pecar contra mi, donant culte als seus déus; això seria un parany per a tu.”