SEGON LLIBRE DELS

REIS

 11

 

 

Atalia usurpa el tron de Judà

1 Quan Atalia, la mare d’Ahazià, veié que el seu fill era mort, es va alçar i va fer exterminar tota la descendència reial.
2 Però Jehoixeba, filla del rei Joram i germana d’Ahazià, prengué Joaix, fill d’Ahazià, traient-lo d’amagat d’entre els fills del rei que anaven a matar, i el va ocultar d’Atalia, junt amb la seva dida, a la cambra dels llits, i no el van matar.
3 Va estar amagat amb ella, dins el temple del Senyor, durant sis anys, mentre Atalia regnava al país.

Joaix és proclamat rei

4 L’any setè, el sacerdot Joiadà va enviar a buscar els oficials dels quereteus i de la guàrdia reial i els va reunir al temple del Senyor; va fer un pacte amb ells, juramentant-los allà mateix, i després els presentà el fill del rei.
5 I els va donar aquesta ordre: “Això és el que heu de fer: El terç dels vostres que entren de servei el dissabte guardarà el palau reial;
6 l’altre terç guardarà la porta de Sur; i el terç que vigila la porta posterior de la guàrdia reial, farà la guàrdia del palau per torns.
7 Aquells de vosaltres que surten de servei el dissabte, faran la guàrdia en dos grups al temple del Senyor, al costat del rei.
8 Entrareu envoltant el rei pels dos costats, portant les armes a les mans, i si algú vol travessar els rengles, mateu-lo. Estigueu amb el rei quan surti i quan entri.”
9 Així ho van fer els oficials, tal com ho havia manat el sacerdot Joiadà. Cadascun prengué els seus homes, els que entraven de guàrdia el dissabte i els que en sortien, i van anar a reunir-se amb el sacerdot Joiadà.
10 Llavors, el sacerdot els va donar les llances i els escuts del rei David que es guardaven en el temple del Senyor.
11 Els de la guàrdia, amb les armes a la mà, van formar una renglera al voltant del rei, des del costat dret fins al costat esquerre del temple, entre l’altar i l’edifici.
12 Llavors Joiadà va fer sortir a fora el fill del rei, li va posar la diadema i els distintius reials, el van proclamar rei i el van ungir. I van esclatar en aplaudiments i crits de “Visca el rei!”
13 Quan Atalia va sentir l’enrenou del poble que corria, es va acostar a la gent que hi havia al temple del Senyor.
14 Va guaitar i veié el rei que estava dret sobre el pedestal, segons era costum, amb els prínceps i les trompetes al costat del rei, i tota la gent del poble amb grans alegris i tocant trompetes. Llavors Atalia es va esquinçar els vestits i va cridar: “Traïció, traïció!”
15 El sacerdot Joiadà va donar aquesta ordre als oficials que comandaven les tropes: “Traieu-la fora de les files, i el qui la segueixi, mateu-lo!” Perquè el sacerdot havia advertit: “Que no la matin al temple del Senyor.”
16 La van treure a empentes i, quan va arribar al palau reial pel camí de la porta dels cavalls, allí la van matar.
17 Llavors Joiadà va fer un pacte entre el Senyor, el rei i el poble, que ells serien el poble del Senyor, i també una aliança entre el rei i el poble.
18 I tota la gent del país va entrar al temple de Baal i el van destruir; van esmicolar els altars i les imatges; i a Matan, el sacerdot de Baal, el van matar davant dels altars. Després, el sacerdot Joiadà va posar vigilàncies al temple del Senyor,
19 i reunint els oficials, els quereteus, la guàrdia reial i tota la gent de la terra, van baixar el rei del temple del Senyor i, pel camí de la porta de la guàrdia reial, van anar al palau reial, i Joaix s’assegué al tron dels reis.
20 Tota la gent del poble estava contenta, i la ciutat va quedar tranquil•la, després que hagueren mort Atalia en el palau reial.
21 Joaix tenia set anys quan va començar a regnar.